Varjenje inoxa

Varjenje inoxa še z drugimi in bolj znanimi besedami imenujemo varjenje nerjavečega jekla. Slednje poteka preko različnih postopkov, med katerimi sta najbolj znana in klasična postopka MIG in MAG. Ta dva postopka izvajajo v skorajda vseh podjetjih, kjer se izučeni in izkušeni varilci ukvarjajo z varjenjem jekla.

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo na kratko predstavili še dodatne informacije glede varjenja inoxa in zato vas vabimo k nadaljnjemu branju.

Varjenje inoxa

Z varjenjem inoxa se ukvarjajo v različnih podjetjih po Sloveniji. Med njimi je tudi podjetje Lasersko varjenje Remic. Pri njih (namesto zgoraj omenjenih klasičnih postopkov) izvajajo lasersko varjenje in lasersko navarjenje. Zavedajo se, kako pomembno je pravilno izvajanje postopkov varjenja nerjavečega jekla, ki imajo vpliv na antikorozivne lastnosti.

Ali veste, katera je temeljna snov inoxa?

V kolikor je vaš odgovor železo, imate popolnoma prav. Inox je sicer zlitina, ki vsebuje najmanj 50 % železa, 10,5 % kroma in 1,2 % ogljika. Naštete snovi vplivajo na poimenovanje, da je določen material narejen iz nerjavečega jekla.

Varjenje inoxa

Uporaba inoxa je na področju industrije vedno bolj pogosta in večja, zato je varjenje inoxa vedno bolj zaželeno. Na tem področju je zelo pomembno tudi poznavanje mehanskih in varilnih lastnosti nerjavečega jekla. Glede na lastnosti torej ločimo:

-Martencitni inox, ki ga predgrevajo na visoki tempteraturi od 350 do 400 °C;

-Feritni inox, ki ga ni možno toplotno obdelati in ga predgrevajo na 200 °C;

-Avstenitni inox, ki  ima nemagnetno lastnost in dobro varivost, zato ne potrebuje predgrevanja;

-Avstenitno-feritni inox, ki je med najbolj razširjenimi v praksi in je delno magnetičen.

Lasersko varjenje Remic

Pri varjenju nerjavečega jekla je izjemno pomembno tudi to, da dodajajo izbrane materiale, ki so čim bolj podobni temeljnim. To je bistveno z vidika korozijske obstojnosti. Pri varjenju je nujno uporaba primernih prostorov in orodja ter seveda znanje ter zaščita varilcev. Po vsakem varjenju sledi temeljito čiščenje vara in pasiviranje.